6 kostnadsfria tips för att boosta och få din instagram profil att öka antalet restaurangbokningar.

Vet du inte vart du ska äta middag ikväll? Besöker du en ny stad och vill prova de bästa restaurangerna? Instagram är där du hittar svar på dessa frågor.

I en värld där 69 % av oss fotograferar vår mat innan vi äter den, är Instagram platsen för restauranger, kaféer och gatumatsförsäljare att växa sitt varumärke och locka kunder.

Instagram har blivit den avgörande guiden för matinspiration. Det är därför, om du har ett företag inom gastronomi, måste du vara närvarande på denna plattform och utveckla en bra marknadsföringsstrategi för att matgäster ska hitta din restaurang!

Här är 5 saker att tänka på för att lyckads med din instagram marknadsföringsstrategi för din restaurang.

1. Uppdatera restaurangbiografin på Instagram
Du har 30 sekunder på dig att göra intryck
De besökare som kommer till ditt restaurangkonto på instagram för första gången vill veta vem du är. Oavsett om de hittade dig via en sökning t.ex. google, ett inlägg på facebook eller en tag på instagram, så vill de läsa din restaurangbiografin för att lära känna din restaurang, och få en uppfattning för att ta nästa steg och boka.

Instagram är i grunden en visuell plattform därför är det viktigt att hålla texten kort i biografin max 150 tecken. Det är viktigt att ditt användarnamn är lättläst och unik för att lätt att hitta dig i sökningen.
Ange er besöksadress, era öppettider och en länk till er webbplats så att gästerna direkt kan se alla uppgifter de behöver.
Erbjuder ni takeaway, bordsbokning? Det är viktigt att lägga in knapperna på så vis kan ni skicka era följare dit ni vill för att beställa takeaway eller göra en bordsbokning.

 

2. Skapa en egen restaurang Hashtag

En hashtag är helt enkelt detta tecken: “#”.
Vem som helst kan skapa en” hashtag” genom att lägga till (#) (engelska = pound sign, svenska = staket) framför alla typer av bokstäver och/eller siffror.

Genom att skriva hashtag-tecknet i anslutning till ett ord, exempelvis #Restaurangnils, adderas inlägget – d.v.s. bilden på Instagram – till de övriga bilder som finns uppladdade under samma hashtag.

Skriv in din hashtag i din bio som talar om för besökarna vad de ska tagga när de lägger upp Instagram-bilder på din restaurang! Detta hjälper dig att hålla reda på användargenererat innehåll.

Vad är användargenererat innehåll?
Det är bilder och filmer på din at & restaurang tagna av någon annan än du! Att återpublicera kundbilder är en viktig för restaurangmarknadsföringsstrategi på Instagram, av ett antal anledningar:

• Det visar besökarna på din profil en genuin matupplevelse
• Det hjälper till att bygga en community.
• Det ökar engagemanget på din instagram sidan.

En annan anledning till att uppmuntra och lägga upp användargenererat innehåll är att det sparar tid att lägga ner på att skapa egen innehåll, som du kan lägga på att fokusera på andra områden av din restaurangmarknadsföring!

 

3. Använd mat och dryck evenamang för sociala medier 🗓

En bra marknadsföringsstrategi för restaurangen är att planera kampanjer kring evenemang i sociala medier! Det finns massor av sociala media evenemang för mat och dryck som får mycket uppmärksamhet i instagram ex. #stöttarestaurangbranschen och #vegandagen. Att skapa innehåll för dessa evenemang ökar din räckvidd (eftersom hashtaggarna kommer att vara trendiga) och är bra om du har ont om idéer (eftersom du kan planera i förväg).

Restauranger behöver inte begränsa sig till sociala media evenemang! Det finns massor av andra evenemang som du kan koppla till dina marknadsföringskampanjer så som #allahjärtansdag #stockholmsveckan

Ta reda på kommande evenemang i din stad sedan posta dina kampanjer med evenemang hashtag då kommer märka direkt ökning i trafik till din instagramkonto därav bokningar.

 

4. Skapa Stories 📱

Ett annat måste för restaurangmarknadsföring på Instagram är Story-höjdpunkter! När någon landar på din profil vill du ge dem så mycket som möjligt att titta på och lära sig om din restaurang innan de går någon annanstans. Stories fungerar i huvudsak som en meny på din Instagram-profil, som användare kan navigera på ungefär som en webbplats.
Oavsett om det är dina stories indelad i kategorier, veckoerbjudanden eller dina favoritkundfoton — tänk på vad du vill förmedla om din restaurang för att få besökarna att vilja följa dig!

Vi rekommenderar även att du gör omslag för Story highlight. Detta kommer att få din Instagram-profil att se ren och professionell ut, och är generellt sett mer lockande att klicka på! Du kan göra dessa omslag genom själva Stories eller på en grafisk designapp från tredje part som Canva.

5. Samarbeta med Influencers & Matbloggare 🤳

Mat är en så populär industri på Instagram (jag menar att vi alla måste äta eller hur?) att det finns tusentals influencers och bloggare i instagram som delar restaurangrekommendationer, recept och fantastiskt innehåll. Dessa användare har vanligtvis en mycket engagerad publik i de områden de är baserade på, vilket är anledningen till att partnerskap med dem är ett utmärkt sätt för restaurangmarknadsföring för att nå nya potentiella gäster!

Det finns så många sätt att samarbeta med influencers beroende på din budget och mål. Många matbloggare med ett stort antal följare kommer att debitera per inlägg eller storie, medan vissa mikroinfluenser kan ge din restaurang ett shout out i utbyte för sin måltid på din restaurang.

 

6. Körtävlingar & Giveaways 🎁

En värdefull restaurangmarknadsföringstaktik på Instagram är att köra tävlingar med dina följare. Detta ökar inte bara engagemanget med dina följare som kommer att gilla och kommentera engagemanget för att delta – utan också din räckvidd – genom att göra “tagga en vän” till ett krav för att vara med och tävla. Dina följare hjälper därför till att öka spridning av din restaurangmedvetenheten för dig genom att tagga personer (som sannolikt också kommer att bli dina gäster) i ditt tävlingsinlägg!

Förutom att gilla ett inlägg och tagga vänner att delta kan du också köra en fototävling, där du ber dina kunder att dela ett foto på din mat med en specifik hashtag och välja det bästa bidraget att vinna! Här är exempel på båda restaurangmarknadsföringsstrategierna:

Tävlingar kräver mycket planering. Vi kan hjälpa dig med att skapa tävlingar som g

 

7. Proffsiga matbilder med bra ljus

‘Folk äter med ögonen’, om du har hört det förut så vet du att det betyder att smaken på maten i hög grad påverkas av hur den ser ut. Det är därför bra proffsiga matbilder är ett måste när det kommer till din restaurangmarknadsföringstaktik. Dessutom visar forskning att välklippta proffsiga matbilder kan öka bokningar med upp till 30 %.
Det kan tyckas för många att det inte är så svårt att fotografera en tallrik pasta eller dessert, och du kan göra det själv.
Professionella bilder skiljer sig markant från vad du gör själv: din telefonkamera eller amatörkamera hjälper dig inte att få bilder av hög kvalitet. Inte bara kunskap om fotograferingen är viktig, utan även professionell fotoutrustning. Du behöver speciell belysning, kvalitetslins, färdigheter för att arbeta med dem och, naturligtvis, konstnärliga erfarenhet av att fånga bilder av mat och interiör.

Om du bryr dig om att locka gäster via instagram & socialamedia kan du förbättra din mats& interiörbildkvalitet genom att anlita en professionell fotograf.

Boka en gratis konsultation idag!